Inför 2013: AL West

Dags för den tredje delen av införrapporten, vilken även är den sista delen av American League. AL West är en division med väldigt höga toppar men även ganska djupa dalar, något som bäddar för att det blir fler än ett slutspelslag därifrån, kanske till och med tre stycken för första gången någonsin. Tidigare delar: AL East och AL Central.

Houston Astros

Placering 2012: 6:a i NL Central.

Astros hade den näst sämsta säsongen av något lag under 2000-talet förra året, när man gick 55-107 och det gjorde man i en division som inte alls är lika tuff som AL West.

Inför året har man fyllt på med tveksamma jokrar som kan överraska och som stundtals under sina karriärer visat att dom har potential till att vara riktigt bra spelare. De jag syftar på är Philip ”Mr Perfect” Humber från Chicago White Sox och Carlos Pena från Tampa Bay Rays. Humber gjorde sig berömd för att göra det alla drömmer om, att kasta ett perfect game. Han hade även ett par matcher där han bara släppte en run som starting pitcher men i övrigt var han en otrolig besvikelse efter den matchen.

Pena å andra sidan har varit väldigt stark när det kommer till slugging percentage och on-base percentage. Han har dessutom grym pure slugging på över 2.00 (dvs, han kommer i snitt på andra bas när han får någon form av hit) alla hans säsonger i Majors. Lägg där till att han är en bra spelare defensivt också, får han allt att fungera så kan det bli riktigt bra.

Håll ögonen på: José Altuve, Carlos Pena och Matt Dominguez

Los Angeles Angels of Anaheim

Placering förra året: 3:a

Förra årets tredjeplats var en riktig besvikelse för Angels fans, ledning och spelare. I år satsar man stenhårt, man har bland annat värvat Josh Hamilton från divisionskonkurrenten Texas Rangers. Han slog 43 homeruns, hade .285 i AVG och 7 stulna baser förra säsongen. Hamilton underpresterade dock kraftigt under sensommaren/hösten, något som delvis berodde på att han slutade med tuggtobak. Om han presterar hela året kommer han bli väldigt värdefull för Angels!

Lägg där till att man redan har stjärnor som 2012 års året rookie, Mike Trout, sluggerna Mark Trumbo och Albert Pujols och flera andra så har man ett lag som i stort sätt är komplett. Man har utan tvekan ett av ligans bästa lag offensivt på pappret. Ska man hitta svagheter så är det pitchingen, man har visserligen Jered Weaver  med 2.81 i ERA och 20-5 i W-L 2012 som ess men bakom honom är det ganska tomt och det blir klart sämre ju längre ner i rotationen man kommer.

Håll ögonen på: Mike Trout, Josh Hamilton och Jered Weaver.

Oakland Athletics

Placering 2012: 1:a.

En av förra årets stora skrällar när man i sista omgången tog ledningen i AL West för första gången, och därmed tog en plats i ALDS.

Man har haft defensiven som sin stora styrka och släppte bara 614 runs (6:e bäst i MLB) förra säsongen. En av anledningarna till att man har lyckats så bra med sin pitching är att man har väldigt jämna spelare. Man har ingen riktig storstjärna i rotationen men heller ingen dålig femte pitcher. Lägg därtill en stark bullpen också!

Man har även ett bra outfield med den vindsnabbe Coco Crisp, Yoenis Cespedes och Josh Reddick. Även på infield är det en jämn nivå på spelarna men catchern John Jaso har en  nivå som har varit snäppet bättre.

Håll ögonen på: Coco Crisp, Yoenis Cespedes och John Jaso.

Seattle Mariners

Placering 2012: 4:a

Under offseason skrev man ett nytt kontrakt med pitchern Felix Hernandez, som är riktigt stor i Mariners. Han hade en ERA på 3.06, 223 strikeouts och 13-9 i W-L 2012. De sistnämnda siffrorna är dock väldigt missvisande mot vilken kvalité han har, något som beror på Mariners brister i offensiven. Om Mariners ska ha chans på en bättre resultat än förra säsongen gäller det att han kommer upp på minst lika hög nivå som förra säsongen, vilket jag visserligen tror att han gör.

När det kommer till nya spelare under offseason är det ganska mediokra spelare man skrivit kontrakt med, även om det finns ett undantag; Michael Morse från Washington Nationals. Morse spelade i Mariners organisation fram till år 2009 då han gick till Nationals. Under de fyra säsongerna i Nationals har han haft ett väldigt högt AVG och dessutom bankat in en hel del homeruns, med den historiken tror jag att det kommer bli en väldigt bra förstärkning för Mariners.

Ett av de mest ifrågasatta nyförvärven är Jason Bay. 34-åringen gjorde sina bästa säsonger 2005 och 2006 . Sedan dess har han gradvis sjunkit lite och lite i nivå fram till förra säsongen då han på 70 matcher för New York Mets hade det pinsamt låga AVG:et på .165, hans kontrakt sas upp i förskott och var under en längre tid en free agent. Vad han kommer att uträtta i Mariners kommer bli intressant att se.

Håll ögonen på: Felix Hernandez, Michael Morse och Jason Bay.

Texas Rangers

Placering 2012: 2:a, förlust i ALWC

Rangers är det lag som på pappret har störst chans att utmana Los Angeles Angels om första platsen i divisionen. Man har förstärkt med bland annat A.J. Pierzynski från Chicago White Sox, en catcher med högt AVG genom karriären och förra året slog han även en hel del homeruns. Man förlorade – som tidigare nämnt – Hamilton till Angels men i övrigt har man inte gjort några större spelarförluster under vintern utan har en trupp som är stark i grunden och kan gå långt. Att man inte gick längre än till wild card-rundan förra året är en liten besvikelse då laget har mycket högre potential.

På pitchersidan ser det något sämre ut, man har två starka pitchers i form av Yu Darvish och Colby Lewis där 25-årige Darvish antagligen kommer ta platsen som förste pitcher i rotationen. Bakom dem finns det medelmåttor som varken är dåliga eller riktigt bra.

Håll ögonen på : Yu Darvish, Adrian Beltre och Elvis Andrus.

Visa kommentarerStäng kommentarer

Kommentera!