October baseball

I slutskedet av filmen Moneyball förklarar Billy Beane (Brad Pitt) varför hans teori om hur man skulle vinna World Series föll. Moneyball är byggt på hur man vinner grundserien, över 162 matcher, inte över serier om sju, fem eller en match. Och trots att det är en film är det en sanning, det finns ett sätt för att vinna grundserien och ett annat för att vinna slutspelet. Vilka är då grundstenarna för att vinna ett slutspel, för till skillnad från September baseball finns det ett sätt att spela October baseball.

Under slutspelet återgår man till 25-mannatrupp efter septembers 40-manna. Det är dock en skillnad på hur den ser ut jämfört med mellan april och augusti. Det är fler vilodagar vilket innebär att man behöver färre pitchers, i regel har man en rotation på fyra man och fem relievers, jämfört med de fem respektive sju man brukar ha mellan opening day och sista augusti. Det innebär att man kan fylla upp med tre slagmän till vilket gör att man kan spela på ett annat sätt. Det är grunden för de tre avgörandena för att vinna World Series.

Starting pitchersVem som startar i varje match är avgörande och i och med att ”esset” i varje lag kan få starta var 3:e-4:e match blir han ännu mer avgörande. Los Angeles Angels är ett exempel på ett lag som flera gånger åkt ur slutspelet på grund utav bristande starters. Det finns orsaker till varför spelare som Jeff Samardzija, David Price och  Jon Lester var så eftertraktade i slutet av säsongen. De kan avgöra ett slutspel.

Power hitters. Grundserien byggs på att man kommer ut på bas, tur och otur hinner jämna ut sig och det går inte att ”gambla” på samma sätt. I och med att man har tre extra slagmän kan man låta en slugger som har problem med att ta sig ut på bas få chansen att ta sig in i scoring position med ett slag för extra baser, eller helst av allt en homerun. Varför värvar Oakland Athletics – ett lag som förknippas med ovan nämnde Billy Beanes OBP – en spelare som Adam Dunn, en spelare som har ett AVG på .219, inte kommer på bas mycket oftare än genomsnittet för ligan och som knappt kan träffa bollen mot vänsterhänta pitchers? Sätter man in honom som pinch hitter mot en ”righty” så har han en bra chans att slå en homerun som kan avgöra matchen!
Eller hur annorlunda hade inte World Series 2013 sett ut om inte David Ortiz spelat?

Defensiva hjältar och defensiva misstag. Hundratals miljoner personer ser vad du gör, gör du ett misstag vet alla om det. Slutspelet kan vara psykiskt påfrestande och ett grovt error kan få en spelare att tappa fokus fullständigt. Likadant kan ett magnifikt spel defensivt släppa en massa press för ett helt lag. Det gör att defensiven blir viktigare i ett slutspel!

Visa kommentarerStäng kommentarer

Kommentera!