Halftimeshow

Man kanske fått lite väl mycket hybris av alla fina ord/recensioner jag fått för mina texter på sistone när man kallar ett inlägg för ”Halftimeshow”, men vafan.. Det är All Star-break, inga matcher på några dagar, jag vet inte hur ni har det men jag har drygt 2 veckor kvar till semester och det känns som en mindre evighet. Vilket inte blir direkt enklare när det inte är några matcher på ett par dagar. En stor del av mig bara vill att klockan ska bli 20.20 på fredag  så Chicago Cubs och Texas Rangers kan dundra igång på Wrigley Field!

Halvtidsrapport

Jag tänkte sammanfatta och reflektera lite hur det ser ut i divisionerna i halvtid kontra mina försäsongstips (inom parentes), både på gott och ont:

AL East

Baltimore Orioles (5) 51 36 .586
Boston Red Sox (2) 49 38 .563 2.0
Toronto Blue Jays (1) 51 40 .560 2.0
New York Yankees(3) 44 44 .500 7.5
Tampa Bay Rays (4) 34 54 .386 17.5

Man kan utan att överdriva säga att jag haft fel om Baltimore hittills. Jag väntar på att de ska falla igenom lite, men det är väl bara att inse att de inte lär droppa SÅ markant som jag hade tänkt i alla fall. Vad gäller Boston skulle man nästan kunna tro att de läst min senaste text. Då hade de precis förlorat med pinsamma 21-2 hemma mot Los Angeles Angels, men sedan vann de sex av de sju kommande matcherna. Humöret för undertecknad är därför något lugnare, även om jag gärna hade sett någon annan på managerposten än John Farrell.

Toronto har vunnit lika många matcher som Baltimore, men O’s har fyra matcher mindre spelade. Jag räknar inte bort Toronto på något sätt, offensiven har kommit igång och jag tror fortfarande att de kan vinna divisionen. Något jag inte tror Yankees kan göra dock, de verkar vara ett varannan dags-lag utan dess like. Nu är de iofs .500 och de lär inte genomföra något slags ”fire sale”, även om de säkert hade varit nödvändigt. Byt bort Aroldis Chapman och Carlos Beltran om möjligt, men behåll Andrew Miller. Vad gäller Tampa Bay är det bara att inse att de är för dåliga. Någon starting pitcher lär skickas iväg under de kommande veckorna tror jag.

 

AL Central

Cleveland Indians (5) 52 36 .591
Detroit Tigers (1) 46 43 .517 6.5
Chicago White Sox (2) 45 43 .511 7.0
Kansas City Royals (3) 45 43 .511 7.0
Minnesota Twins (4) 32 56 .364 20.0

Det här med att de lag jag tippat sist i de två inledande divisionerna båda leder, vad kan vi dra för slutsats av det tycker ni? Ja, vad ska man säga.. Jag grundade mitt tips på att Indians trots stark pitching inte skulle räcka till offensivt. Det såg ju inte så himla bra ut i början men sedan kom de in i ett sanslöst flow, fjorton raka segrar skojar man inte bort. Samtidigt har Tigers varit sämre än jag trodde. Egentligen har väl Tigers varit ungefär som många tippat, men jag hade högre tankar om dem på förhand. Räknar inte bort dem än dock, men det ser bra ut för Cleveland just nu.

Det skiljer bara 0.5 match mellan 2:an och 4:an i AL Central och det här blir en division som förhoppningsvis lever in i slutet. Undrar om Rick Hahn, GM i White Sox, kommer göra någonting vid trading deadline. Det behövs nog om de ska vara med i kampen om divisionstiteln/en wild card-plats. Jag tror dock inte att Kansas City kommer räcka till i år. Några tuffa skador som dessutom inte verkar ta slut. Att Twins skulle tappa lite när Torii Hunter försvann var kanske ingen chock, men det är ett anmärkningsvärt ras de stått för i år. Så klart tufft både fysiskt och mentalt att försöka komma tillbaka från en 0-9 start, men visst hoppades manager Paul Molitor på bättre resultat än det här.

 

AL West

Texas Rangers (3) 54 36 .600
Houston Astros (1) 48 41 .539 5.5
Seattle Mariners (2) 45 44 .506 8.5
Oakland Athletics (4) 38 51 .427 15.5
Los Angeles Angels (5) 37 52 .416 16.5

Oftast blir nog mina ”chocktips” fel. Jag har redan avhandlat Indians men som det ser ut hittills är jag ändå rätt ute på ett lag i alla fall. Jag trodde inte på Angels och de har minsann inte fungerat hittills. De lär fortsätta så och de får slåss med A’s för att försöka undvika sistaplatsen.

Bortser man från de två lagen så lever divisionen i högsta grad. Texas ser förvisso starkt ut, men Houston har likt Cleveland kommit igen starkt efter en svag start. Seattle är dock svårt att veta riktigt var man har. De senaste elva matcherna är de 6-5. Kanske inget konstigt med det, men det uppseendeväckande tycker jag är topparna och dalarna för laget. Först vann de 4/4 hemma mot Baltimore, för att sedan förlora 4/4 borta mot Houston? De avslutade med att ta 2/3 borta mot Royals innan breaket, men de måste prestera jämnare resultat över tid om de ska kunna vara med i racet!

 

NL East

Washington Nationals (1) 54 36 .600
Miami Marlins (2) 47 41 .534 6.0
New York Mets (3) 47 41 .534 6.0
Philadelphia Phillies (5) 42 48 .467 12.0
Atlanta Braves (4) 31 58 .348 22.5

Exakt hur stort misstag begick Mets när de inte signade om Daniel Murphy? Well, hur många trodde egentligen att han skulle fortsätta sin sanslösa World Series-form i Washington? Njae, inte jag heller, men det är kul att följa honom. Nats ser bra ut, inget snack om det. Marlins visade också att de, i alla fall än så länge, går för det då de bytte till sig Fernando Rodney från San Diego Padres. Marlins har idag samma record som Mets och man kan diskutera vilket lag som har bäst chans att lyckas i andra halvan.

Jag lär få några ”Metsies” efter mig men jag vet inte om jag tror på dem. Med skadorna på David Wright (även om vissa kan diskutera hur mycket han egentligen tillfört) och Matt Harvey tror jag inte de räcker till. Sen har jag sagt det hela tiden att jag tror att de kommer tappa Yoenis Cespedes efter säsongen. Miami känns däremot lite på uppgång och snart får de även tillbaka Dee Gordon efter sin avstängning. En Wild Card-plats månne? Philly sprattlade till ett tag där i början, men får nu kämpa för att inte komma FÖR långt under .500 medan Braves är riktigt risiga och fortsätter längta efter sin nya arena.

 

NL Central

Chicago Cubs (3) 53 35 .602
St. Louis Cardinals (1) 46 42 .523 7.0
Pittsburgh Pirates (2) 46 43 .517 7.5
Milwaukee Brewers (5) 38 49 .437 14.5
Cincinnati Reds (4) 32 57 .360 21.5

Rätt intressant om man tittar på NL Central. Trots att de är 7.5 matcher efter så Pirates är lite på G, 8-2 de senaste tio matcherna. Cubs i sin tur, som ju överlag gått mycket bra den här säsongen, har torskat åtta av de tio senaste. Cubs lever fortfarande på sin sanslösa inledning ,men har inte alls varit lika jämna sista månaden. Sen så är Cardinals med där mitt i mellan, just nu 7 matcher efter laget från ”the Windy City”. Anmärkande att se Cardinals skillnad på borta- och hemmaplan. 27-16 kontra 19-26, de är alltså mycket bättre på bortaplan! Lite udda, minst sagt..

När det gäller Brewers och ”Cincy” handlar det så klart om att spela klart säsongen med någorlunda värdighet, men också vilka spelare som ev. kommer att bytas bort. ”Brewcrew” har ett bra tradechip i catchern Jonathan Lucroy som de hoppas få en del tillbaka för. Snackisen där är väl också huruvida outfieldern Ryan Braun faktiskt kan bli bortbytt eller ej, trots sitt feta kontrakt samt PED-historik. Motsvarande för Reds gäller om de kommer byta bort Jay Bruce eller inte. Jag gissar att han försvinner innan 1/8.


NL West

San Francisco Giants (1) 57 33 .633
Los Angeles Dodgers (3) 51 40 .560 6.5
Colorado Rockies (4) 40 48 .455 16.0
San Diego Padres (5) 38 51 .427 18.5
Arizona Diamondbacks (2) 38 52 .422 19.0

Här har ni mig i ett nötskal! Både helt rätt och totalt fel. Giants har jag tippat hela tiden och de ser bra och stabila ut, trots skadan på Hunter Pence. Johnny Cueto har varit en lyckad signing, Jeff Samardzija likaså. Tror dock att Cueto kommer ha en bättre sommar/höst än ”Shark” som jag ändå är lite osäker på. Men som sagt, Giants ser bra ut. Raka motsatsen stavas D-backs. Vilken flopp, herregud. Nu är Zack Greinke skadad också vilket inte gör situationen enklare. De skeppade även iväg relievern Brad Ziegler till Boston vilket nog var första tecknet på att de gett upp 2016.

Även Padres har mer eller mindre gett upp året, om de nu ens såg sig själva som ett hot i år. Redan nämnde Rodney byttes alltså bort till Miami och flera (bl.a. startern Drew Pomeranz) kan komma att försvinna. Colorado visar ljusglimtar ibland men är inte stabila nog. Behåller de Carlos Gonzalez även över denna trade deadline? Och vad kommer Dodgers göra? Dodgers, som trots ett flertal skador ändå klamrar sig fast och inte vill hamna för långt efter San Fransisco. Jag tror dock på Giants, har svårt att se att de ska falla igenom direkt. Så fansen på AT&T Park lär få se ännu en divisionstitel i alla fall.

Övrigt

AL vann All Star-matchen med 4-2 över NL, vilket gör att AL-laget i World Series alltså får hemmaplansfördelen (hemma-hemma-borta-borta-borta-hemma-hemma). Eric Hosmer från Kansas City valdes till matchens MVP efter bl.a. en homerun. Själv är jag lite besviken att min hjälte Steven Wright inte fick pitcha alls, men man kan inte få allt här i världen.

Säga vad man vill om Home Run-derbyt, Giancarlo Stanton hade ju hyfsad show i alla fall. En kortare sammanfattning finns här.

Vid den här tiden på året brukar det alltid läcka ut lite om MLB-schemat för kommande år. Kom dock ihåg när ni läser detta att det alltså bara är ett s.k. ”tentative/preliminary schedule”, det officiella och slutgiltiga schemat kommer som alltid i början/mitten av september. Läs artiklarna med info om Cubs och Cardinals om ni redan nu är sugna på 2017.

Veckans MLB har badpaus (eller något) den här veckan men sägs vara tillbaka nästa vecka igen!

Hoppas ni inte missat mina kollegors senaste texter på sidan. Har ni det så in och läs dem bums!
Martin har skrivit ett spelarporträtt om Wil Myers här.
Andreas har skrivit om matchen på Fort Bragg och även denna veckas nyhetssvep.

Nu får det räcka för idag.
Kommentera gärna och tack för att ni läste.

/Johan – @Rodsockan

Visa kommentarerStäng kommentarer

Kommentera!