En fullsmetad vecka..

..var det för att uttrycka det milt!
Basebollens ”Winter Meetings” 2016 hör till ett av de galnare jag upplevt i alla fall.
Här kommer lite tankar/notiser om en del som hänt i veckan.

Innan jag börjar skulle jag bara vilja rikta ett varmt tack till alla som hört av sig/kommenterat med tanke på hur jag inledde min förra text.
Människor jag aldrig ens träffat hör av sig och undrar hur jag mår, hur det går osv. Det gör mig väldigt glad och lite rörd. Så TACK allihopa, jag lovar att uppdatera när det händer något konkret!

Så, Winter Meetings var det ja..

Svårt för mig att inte inleda med Chris Sale såklart. Jag har kallat traden för en ”sale for Sale”. Visst, Boston Red Sox fick ge upp en hel del för Chicago White Sox pitcher-ace, men jag hade ändå väntat mig betydligt mer. Yoan Moncada och Michael Kopech är två potentiella all star-spelare, inget snack om det. Moncada ”får” dessutom tillbaka sin ursprungliga position som 2B vilket säkert får honom att känna sig ännu mer bekväm på planen. Men sen då?

Red Sox skickade även med RHP Victor Diaz och OF Luis Alexander Basabe, men lyckades behålla sitt 3B prospect Rafael Devers som White Sox bad om senast i somras. De behövde inte heller skicka någon från Major League-rostern. Andrew Benintendi, Jackie Bradley Jr., Mookie Betts.. Ingen!
Så visst, Sale kostade en hel del, men han kunde (och borde?) kostat ännu mer.

Washington Nationals hade en spännande vecka. De var länge med i racet om closern Mark Melancons underskrift, men gick bet på honom när han signade med San Fransisco Giants (4 år/62 miljoner dollar). De försökte byta till sig Andrew McCutchen från Pittsburgh Pirates, men ”Cutch” är fortfarande Pirates-spelare. De var stora favoriter till att landa Chris Sale, men han hamnade inte där heller. De bjöd ett fett paket för honom men White Sox GM Rick Hahn föredrog Bostons paket.

Men ”Nats” lyckades till slut med en trade i alla fall. 28-årige outfieldern Adam Eaton får numera representera huvudstadslaget efter att ha spelat i White Sox sedan 2014. Han har ett förhållandevis billigt kontrakt, om Nationals väljer att utnyttja samtliga optioner kommer han spela i fem år för 38,4 miljoner dollar. ”Småpengar” om man jämför med många andra spelare. Eatons tillträde i klubben gör också att lagets unge stjärna Trea Turner kan flytta tillbaka till SS-positionen (speciellt eftersom Nationals idag också bytte bort Danny Espinosa till Los Angeles Angels).

Eaton kommer säkert vara en tillgång i Washington, men jag kan inte släppa tanken på en sak.
Blev lagets GM Mike Rizzo helt desperat eller vad fan vad hände egentligen?

Han var villig att skicka massor till White Sox för Chris Sale, men misslyckades.
Det blev inget med Melancon och/eller McCutchen. Resultatet?
Han bytte bort Lucas Giolito, som toppar en del prospect-listor och rankas som SÄMST nr. 3! Förutom Giolito fick White Sox in Dane Dunning och Reynardo Lopez, båda RHP-prospects som kanske inte rankas i samma klass som Giolito, men ändå förväntas kunna bidra för Chicago-laget i framtiden.

Jag läste i media att en del scouter tyckte att Chicago White Sox lyckades extremt bra med returen i både bytena. Någon sa t.o.m. att Eaton-traden var bättre än Sale-traden. Så långt vill kanske inte jag sträcka mig riktigt ännu, men faktum kvarstår och frågan måste ännu en gång ställas..
Blev Rizzo FÖR desperat?

Det beror också på hur mycket/lite man värdesätter just prospects. En del journalister i Boston-medierna gillar inte att Red Sox president of baseball operations Dave Dombrowski skickat iväg så pass många i trades sedan han tillträdde sin nuvarande position i september 2015. Jag är nöjd med det mesta han gjort, med viss tveksamhet till att Red Sox enligt uppgift ska ha fått chansen att skicka tillbaka Drew Pomeranz till San Diego Padres (och då fått tillbaka Anderson Espinoza) efter omständigheterna i somras, men alltså valt att tacka nej och behålla Pomeranz. Lite märkligt faktiskt..

Mycket glad för kontraktet Rich Hill fick av Los Angeles Dodgers (3/48). Killen som spelade independent ball så sent som 2015 (om jag inte minns fel) för att inte behöva ge upp sin basebollkarriär. Redan när han fick ett ettårskontrakt värt 6 millar av Oakland Athletics under förra årets offseason var det en fin story, men nu är den ändå fulländad!

Om Houston Astros nu signar/byter till sig en bra starting pitcher så MÅSTE de snart vara favoriter till att vinna AL West va? Signingen av Carlos Beltran (1/16) skrev jag om redan i förra texten och det är klart att han kan/kommer bli (?) enormt viktig för dem.

Ian Desmond fick i veckan ett femårskontrakt värt 70 miljoner dollar, av Colorado Rockies!?
Visst, man kanske inte ska bli överdrivet chockad då Colorado-gänget verkar ha något på gång med sina unga spelare, men jag såg den inte komma riktigt. Frågan är väl var han ska spela?
Det snackas om 1B nu, men han kanske ”återvänder” till outfield innan offseason är slut.

VAR kommer Edwin Encarnacion hamna då? Hans agent sägs ha ”fuckat upp” det där en hel del och inte läst av marknaden/intresset ordentligt. Edwin är såklart en superstjärna, men om inte intresset/pengarna finns så vad ska man göra? Det var nästan ”sagt” att han skulle ersätta David Ortiz, men Red Sox har ”inga pengar” till en sån signing. De vill försöka hålla sig under lyxskattstaket.

Toronto erbjöd honom 4/80 enligt uppgift, och när de fick nej var de snabba att signa Kendrys Morales (3/33) och i veckan även Steve Pearce (2/12.5). Så OM nu Toronto ens vill ha tillbaka honom, var ska han spela? Cleveland Indians sägs vara intresserade, men de har inga enorma pengar att kasta på honom (trots pengarna från sitt World Series-deltagande), väl? Texas Rangers är ett annat hett tips, men även de säger att ”vi har helt enkelt inte kapitalet att signa honom just nu”. Förutom allt knas med pengar osv har han även ett nekat Q.O. att dras med, d.v.s. laget som väl signar honom (utom Toronto då) kommer behöva ge bort ett draftval. Det gör väl inget lag för ett ett- eller tvåårskontrakt?

Fet cred till New York Yankees GM Brian Cashman som bytte till sig Aroldis Chapman inför 2016, fick honom att trivas och prestera där, bytte bort honom till Chicago Cubs i somras, fick ett kanonpaket tillbaka i bytet då och nu signade om honom igen. Bra jobbat. Kostsamt kontrakt dock, fem år och 86 millar (Chapman kan även ”opta ut” efter tre år). Det man kan ifrågasätta är väl huruvida ett lag som kanske inte är med och slåss om titeln i år egentligen ”är i behov” av en sådan spelare?

En annan kul grej i Chapmans nya kontrakt, han kan alltså inte bli bortbytt till ett lag i Kalifornien, eller om det var hela västkusten t.o.m. För bara några dagar sen läste vi ju att ”Yankees, Marlins, Nationals och Dodgers slåss om Chapman”. Jojo.. Man ska tydligen inte tro på allt som skrivs.

Miami Marlins förresten, de sägs ha erbjudit ett monsterbud för Chapmans tjänster. Fem år och pengar i 80-miljonersklassen läste jag nånstans. De sägs vara med i racet om Kenley Jansen nu.
Men KAN verkligen Dodgers förlora en sån budgivning, har de ”råd” med att bli av med honom!?

Wade Davis kommer bli utmärkt som ny closer i Chicago Cubs. Man kan tycka att ett år av Davis tjänster (10 millar) mot fyra år av Jorge Solers (17-18 millar, även om han kan ”opta ut” från det kontraktet och gå igenom arbitrationprocessen efter säsongen 2017) kan låta lite sådär, men Cubs hade ju egentligen ingen fast plats för honom så varför inte?

Vet inte OM Cardinals har råd att gå efter 3B Justin Turner efter sin feta signing av Dexter Fowler (5/82.5), men visst är det kittlande att fundera på vilket NL Central-race det skulle kunna bli om de fick in honom också!?

Så mycket snack inför Winter Meetings att vi skulle hålla koll på Detroit Tigers och att de skulle byta bort en del stjärnor och skära i budgeten. Ingenting hände.. Inte ännu i alla fall.

Redan lite halvnervös för hur bra en hel Matt Holliday kommer kunna prestera i Yankees-tröjan.

Koji Uehara kan bli en av årets bästa billigare signings. Grattis Cubs, ta hand om min hjälte väl!

McCutchen är ju ett proffs, det vet vi, men SÅ nära att bli bortbytt i veckan som gick och nu ska han ”plötsligt” spela i Pittsburgh som att allt är som vanligt igen och inget har hänt? Nja, jag vet inte.. Jag tror ändå något kommer hända med honom innan säsongen 2017 börjar.

Så där då, det var väl det jag hade! Ser redan fram emot Winter Meetings 2017 i Orlando, Florida.

Jo en sak till, innan jag avslutar för idag:

NU är basebollbössan uppe till årets upplaga av Musikhjälpen som äger rum i Örebro.
Programmet inleds i morgon kväll och är sedan igång dygnet runt t.o.m. söndag kväll.
Årets tema är ”Barn i krig har rätt att gå i skolan”.
Förra året lyckades vi få in 2450 spänn, slår vi det i år kanske?

Tack för att ni läste.
Kommentera gärna, här eller på Twitter/i MLB.SE-gruppen på Facebook.

Johan – @Rodsockan

Visa kommentarerStäng kommentarer

4 Kommentarer

 • Andreas Westling
  Posted 11 december, 2016 at 20:42 0Likes

  Red Sox spetsar sin rotation rejält och White Sox får bra betalt för Sale. Noterbart är att Red Sox står för alla kostnader för Moncada, vilket innebär att de investerar totalt 575 miljoner kronor i en spelare de byter bort. Ser de inte längre samma potential i honom som de gjorde för två år sedan? Nu ska de pengarna förstås ”budgeteras” på Sale också, men jag får en känsla att Red Sox inte rankade Moncada lika högt längre.

  Chapman, jag både gillar och ogillar det på samma gång. Klart man vill ha en bra closer och han är både effektiv och sevärd, men jag tjatar mycket om hur endimensionell jag upplever han och hans signatur-fastball. Det känns lite old school. Medan andra (Indians i år är typexemplet) börjar satsa på en mer dynamisk bullpen så skriver vi upp oss på fem år med en typisk nionde inning-pitcher.

  Eaton till Nationals. White Sox skrattar hela vägen till banken! Visst, fem års kontroll för lite pengar och en spelare som hade WAR på 6.2 i år, men att man släpper Giolito tyder bara på en sak, och det jag också tjatar om: Nationals går all-in för att kapitalisera på de två år de har kvar Bryce Harper.

  Delar din uppfattning kring Desmond. Liksom, Rockies? Out of the blue.

  Jag hoppas det går bra för Beltran i Astros. Vilket proffs, han fyller 40 år i april.

  • Rodsockan
   Posted 11 december, 2016 at 20:47 0Likes

   Hmm ja, de verkar ju ha högre tankar om just Devers vilket säger en del.
   Det är jävligt mycket pengar de slänger bort men såhär i efterhand kan man ju diskutera hela signingen från början med Pedey på 2B och sedan Pablo som 3b. Bara drafta för att de är bra, ja, kanske, men??

   Japp, visst han kastar svinhårt men jag undrar om de börjar läsa honom bättre, samt hur han kommer tillbaka från en lång och välanvänd säsong 2016. Komplikationer 2017 månne?

   Måste vara så ja, men ger ändå bort en hel del. Rizzo blev fartblind..

 • Johan
  Posted 5 februari, 2018 at 22:55 0Likes

  Bra artikel, håller helt med dig. Hur kan man bråka så mycket för att försöka få till 8 år istället för 7. De flesta klubbar börjar inse den enorma risken med så långa kontrakt, fler och fler blir sämre tidigare, peaken på spelarna är också tidigare. Nästa år ska TV avtalen ned mlb och klubbarna omförhandlas och många tror att det kommer bli betydligt sämre betalt till klubbarna eftersom tittarsiffrorna dalar och det gör nog att klubbarna är mer försiktiga.

  • Rodsockan
   Posted 13 februari, 2018 at 07:58 0Likes

   Hej och tack!
   Ja du det är ju frågan, 7/8.
   Men som sagt, jag tror agenterna tutar i spelarna allt möjligt nara för att få dem att just välja dem, en egen slags free agency.
   Hmm ja, fast TV-avtal, samtliga lag fick ju en hyfsat stor summa från MLB/Disney nu också, men det är klart att de galna pengarna vissa av lagen fick för lukrativa TV-avtal kanske kommer minska. Det är väl därför pace of play är så mycket i ropet också.

Kommentera!