Clash Of The Titans – 5/8

Jag försöker på fullt allvar när jag antingen skriver här eller live-twittrar matcher att hålla mig hyfsat objektiv och se ”nyktert” på vad som händer, rättvist bedöma båda lagen, domarna osv. Men jisses, jag kommer alltid vara en skribent som har en personlig touch/stil och det är ingen som inte vet vid det här laget vilka färger som är mina..

..och nu är det svårt, för de tre första matcherna i den här serien mellan Boston Red Sox och New York Yankees har varit en ”asswhooping” utan dess like. Det måste man ju kunna säga utan att överdriva och den som tycker annat kan ju inte ha sett matcherna. Det har jag, nattspaningar och kvällskoll igår kväll. Förutom inning 1 och 2 i torsdags och faktiskt den 9:e igår så har Red Sox typ krossat dem. Jag är såklart väldigt nöjd men försöker att inte sväva iväg och vet att det i nattens möte mellan David Price och Masahiro Tanaka lika gärna kan bli 10-4 som 4-10. Det är några timmar dit så jag tänkte ge lite intryck från de tidigare matcherna innan dess:

Yankees starting pitching har, förutom en svag/jobbig start för C.C. Sabathia i torsdags, inte varit SÅ dålig. Luis Severino visade i fredags att han absolut är på väg tillbaka från sin formsvaga period. ”Ja men, han gav ju upp 3 runs i första inningen?” säger någon.. Absolut, it happens. Det handlar alltid om hur man studsar tillbaka från det och efter det var han bra tycker jag.

Likaså gäller debutanten Chance Adams igår. En spotstarter får alltså debutera mot Red Sox på Fenway Park och släpper en 2R HR i bot 1st (vilket ärligt talat händer ganska ofta när en pitcher debuterar). I efterföljande 4 innings släppte han en run (en homerun från J.D. Martinez, ligans bästa homerun-hitter just nu) och sedan inget mer. 5 innings, 3 runs mot ligans bästa lag i debuten på bortaplan? T.o.m. Aaron Boone sa att han hade tagit det på förhand. Nu lär Adams bli nerskickad till AAA igen och startar kanske inget mer i MLB i år, men det finns något där inför framtiden. Premiärnerver, några pitches med missed locations, 3 runs totalt på två homeruns? Inte så farligt alls..

Nej, problemet i den här serien har mestadels varit Yankees offensiv. Eller ja, bristen på den. Ska villigt erkänna att när Didi Gregorius slog in sin 3R HR i top 1st i torsdags innan Brian Johnson ens lyckats få till en enda out, då kändes det lite kämpigt. När sedan Aaron Hicks ökade till 4-0 (vilken homerun det var!) i top 2nd tänkte jag att ”vi får se hur det här går”. I top 4th kom sedan ett väldigt avgörande läge. Då stod det 2-4 och med 2 outs hade Yankees två män på bas. Giancarlo Stanton var redo och med en 3-2 count släppte han en fastball inside som domaren dömde som strikeout. Publiken på Fenway skrek ut sin glädje (och lättnad!) för vem vet vad ställningen hade varit om inte Johnson fått sin K där? I bot 4th vet ni sedan vad som hände. 8 runs för Red Sox och plötsligt stod det 10-4.

Den matchen sprang iväg för Yankees uppenbarligen, men någonstans där så dog det. Egentligen borde ju 7 runs räcka långt, men inte denna gång. Det var med spänning jag väntade på att se hur Yankees skulle studsa tillbaka på fredagen. Det gjorde de inte, inte alls. Rick Porcello levererade en av de bättre starter jag sett och lyckades med en complete game på 86 pitches. 86! Miguel Andujar reducerade 3-0 till 3-1, men det var den enda hit Yankees mäktade med. Av de 86 kasten var 68 strikes, ”pound the zone” var det någon som sa. Det jag tänkte på var Yankees offensiva approach, att de borde försökt ”grind out at bats” mera, något som uppenbarligen var svårt mot Porcello men som sedan fortsatte i matchen igår, i alla fall innan 9:e inningen mot Craig Kimbrel.

Nathan Eovaldi har varit överraskande bra i såna båda starter sedan han blev Red Sox-spelare.
7 shutout innings mot Minnesota Twins var såklart bra, men att han skulle ta sig igenom 8 innings utan runs mot Yankees kunde jag inte tänka mig. ”Nasty Nate” hade en cutter (upp till 93 MPH!) som Yankees inte kom åt men igen, Eovaldi kastade alltså bara 93 pitches och behövde inte kämpa alltför hårt mot ett frustrerat Yankees-lag. Det håller ju inte om man ska försöka vända en trend som de nu måste göra. Gårdagens förlust var den 4:e raka och de är nu 8.5 matcher bakom Red Sox i kampen om AL East. Många säger att det redan är klart, det vet ni att jag inte kommer att göra..

..men Yankees MÅSTE upp och det på flera sätt om de ska vara med i jakten. Spelare som Andujar, Gleyber Torres och även veteranen Zach Britton har i veckan ifrågasatts för ”lack of hustle”/inställning mot Baltimore och Red Sox. Sånt FÅR ju inte hända i det här läget! Lägg därtill att Sonny Gray (efter att jag skrivit förra veckan att han hittat formen) bjöd på ännu en stinker mot Orioles i onsdags och har nu petats från lagets starting rotation. Nu lär Lance Lynn få kliva in där istället. Dessutom drabbades stackars JA Happ av höstblåsor (hand, mouth and foot disease som amerikanarna säger) och visst, kanske hade det gått annorlunda om han startat för Yankees igår som det var tänkt (även om Red Sox-fansen då kan poängtera att Chris Sale skulle ha startat i torsdags).

I en krönika tidigare i veckan från kollega Andreas så gav han framför allt Gary Sanchez mycket (välförtjänt) skit, men ifrågasatte även manager Boones beteende på efterföljande presskonferens. Det är väl inget snack om att Boone är en mer players manager och aningen ”softare” än vad Joe Girardi var, men jag håller med om att det kanske är dags att ta fram hårdhandskarna lite mer.

I matchen mot Orioles i onsdags fick alltså 3B-coachen Phil Nevin nog och skällde på spelarna i lagets dugout. Det var ju bra men, 3B-coachen, seriöst? Det där är ju ett uppdrag för Boone eller kanske lagets bench coach! Inget illa om att Nevin skrek ut sin frustration (offentligt dessutom), men det som är illa där är ju att det inte är någon högre i hierarkin som verkar känna likadant och gör något åt det?

En sista sak om serien innan jag går vidare till lite annat. Nämligen Steve Pearce..
FYRA homeruns på två matcher. Sanslöst! Vilken pickup han har varit för Red Sox hittills.

Övrigt

Det blev som ni kanske märkte ingen live-bevakning av trade deadline i tisdags. Varför? Jag hade ingen större lust faktiskt (samt att jag stack och badade i värmen istället). Kändes som mycket av det som ”skulle” hända redan hade hänt samt att det inte var jättemycket annat på gång. Förvisso bytte till slut (äntligen?) Chris Archer lag, men det var ju det mest extravaganta som hände på hela dagen.

Snacket om att Bryce Harper eventuellt skulle vara på väg bort verkar ha varit ett luftslott. Kanske var det som Niklas analyserade i senaste avsnittet av ”Veckans MLB” att Washington Nationals GM Mike Rizzo sa det för att ”få igång snacket” och sedan när han väl blev kvar sluta samman gruppen för att tända laget lite extra? Mycket möjligt faktiskt! I lagets fem spelade matcher sedan dess har de vunnit fyra, bl.a. den sanslösa krossen med 25-4 mot New York Mets senare på tisdag kväll.

Det sjukaste med den matchen var ju annars Nats reliever Shawn Kelley som efter att ha släppt en 2R HR (och därmed ändrat ställningen från 25-2 till ”oacceptabla” 25-4) slängde sin handske i vredesmod i backen och sedan stirrade in i egna lagets dugout! Resultatet av den handlingen? Han blev DFA’d dagen efter.. Det såg för jävla märkligt ut och det måste ju ha legat något annat bakom också.

Nämnde Archer som hastigast ovan, han tillhör nu som sagt Pittsburgh Pirates.
”Steel City”-laget har kontroll över honom t.o.m. 2021 och detsamma gäller nytillskottet Keone Kela, relievern som de bytte till sig från Texas Rangers. Dessa trades kommer alltså bara ett drygt halvår senare efter att de bytt bort Andrew McCutchen och Gerrit Cole. Att ”Cutch” (som är free agent efter säsongen) fick lämna kanske inte var så konstigt, men Cole då? Visst, han kommer bli free agent efter nästa års säsong men ändå? Pirates ”vi är i en halvannan rebuild men går för det lite ändå”-läge verkar stökigt, men det går inte att säga annat än att det är lite spännande!

Catchern J.T. Realmuto blev kvar i Miami Marlins och det motiverades bl.a. med att de bygger om med honom då de har kontroll över honom t.o.m. säsongen 2020. Visst, så kan de ju tänka, men som en representant för ett annat MLB-lag frågade sig: ”Varför bytte de i så fall bort Christian Yelich?”

Milwaukee Brewers tycker jag ska vara försiktiga med hur de behandlar Travis Shaw. Det är såklart alltid bra att ha flertalet bra spelare i laget, men efter att tidigare ha bytt till sig Mike Moustakas och flyttat Shaw till 2B så bytte de även till sig Jonathan Schoop från Orioles i tisdags. Så, var ska Shaw spela? Brewers slåss fortfarande med Chicago Cubs om NL Central-titeln och är just nu ett av de två Wild Card-lagen i NL, men var försiktiga med att eventuellt sabba den stämning/sammanhållning som finns i laget och som gjort Brewers så pass framgångsrika senaste 1,5 säsongen.

Vill ni veta/höra mer om flertalet trades som hände under och före tisdagens trading deadline så rekommenderar jag (som alltid!) senaste avsnittet av ”Veckans MLB”.

Till slut, förra söndagen bjöd på en fin Hall Of Fame-dag!
Vi fick höra flera bra tal, men det bästa stod Jim Thome för. Den söndagen påminde mig än en gång om hur mycket jag hoppas på och längtar efter att få se David Ortiz bli invald någon gång. Får jag rätt blir ”Big Papi” invald om 3-5 år och då kommer inte ett öga att vara torrt hos undertecknad.

Nästa söndag kommer jag vara på resande fot på väg hem från Tjeckien. På onsdag flyger jag med två vänner för att återigen besöka Brutal Assault-festivalen några timmar utanför Prag. Med det sagt, ingen krönika nästa söndag utan jag siktar istället på att bjuda på en ny text till er den 19/8. Vi hörs då!

Tack för att ni läste och följer oss här på Playball.
Kommentera gärna, här eller på Twitter/i MLB.SE-gruppen på Facebook.

Johan – @Rodsockan

Visa kommentarerStäng kommentarer

Kommentera!