Avtalsförhandlingar strandade – MLB ställer in säsongsstarten

I förrgår kom beskedet från MLB:s kommissionär Rob Manfred. Säsongen 2022 kommer inte att starta i tid, och man börjar med att ställa in respektive lags två första matchserier. Anledningen är förstås de havererade avtalsförhandlingarna mellan klubbägarna i MLB och spelarfacket MLBPA.

Trots att man har haft flera månader på sig så kom de riktiga förhandlingarna igång först under februari. Försäsongen försenades och MLB satte en deadline på 28 februari för att inte senarelägga säsongsstarten. Efter 16 långa timmars förhandlingar på just detta datum sköt man på deadlinen ytterligare en dag. Nu skulle det bara vara formalia att knyta ihop säcken under 1 mars. Tji fick vi. Parterna var fortfarande för långt ifrån varandra. Det är svårt att få en tydlig bild hur nära och långt ifrån man är varandra i förhandlingarna. Ska man tro Twitter så såg det ut så här i slutfasen av de strandade förhandlingarna.

Förhandlingar MLB och MLBPA

Som vanligt har det varit spridda tongångar i båda lägren. Alla älskar sporten och dess fans. Alla är dock utblottade, går på knäna och kan inte under några omständigheter vika sig mer på sina krav. Ena stunden känns det nära att det blir ett avtal. I nästa andetag ifrågasätter man om det ens blir en säsong i år. Anmärkningsvärt är att ägarna i MLB gav sken av att man var väldigt nära, men att spelarfacket efter ett natts sömn ska ha ändrat förutsättningarna. Spelarfacket verkar nästan ha baxnat av den anklagelsen och hävdar att man haft samma inställning hela tiden.

Nu ställde MLB in de två första matchserierna för alla lag medan man förhandlar vidare. Vad det innebär vid ett eventuellt avtal återstår att se. Om vi tar de två New York-lagen så innebär det att Mets tappar fem hemmamatcher mot Nationals och Braves. För Yankees innebär det sju bortamatcher mot Rangers och Astros. Ska de spelas senare och i så fall när? Om inte, hur får man alla lag att ha spelat samma antal matcher i slutändan? Kommer slutspelet att skjutas på? Så många frågor.

Passa dig för Jeff

Som vanligt är de amerikanska journalisterna ruggigt vassa. Kanske inte alltid med sina källor, som ex-kollega Johan mycket riktigt påpekade. Däremot har avtalsrörelsen plockat fram det bästa ur journalister som Jay Jaffe på Fangraphs, Ken Rosenthal på The Athletic och Joel Sherman på New York Post. Men en som verkligen stuckit ut och blivit något av en rockstjärna för mig är Jeff Passan. Hans framträdanden hos The Pat McAfee Show (här och här) är något av det mest underhållande MLB-relaterade jag lyssnat på i vinter. Det skulle inte förvåna mig om Passan finns på en annan plattform än mossiga ESPN framöver.

Clownen Manfred

Ok, Rob Manfred är bara en MLB-anställd. Man luras ibland att tro att han har någon egentlig makt, när han egentligen bara är en glorifierad marionettdocka. I ärlighetens namn hade vilken MLB-kommissionär som helst i samma sits blivit en måltavla för spott och spe.

Jag ska erkänna att jag gillade Rob i början när han 2014 blev högsta hönset. Han ingav en slags rationell känsla som jag saknade hos Bud Selig. Men efter att ha blivit grillad och tappat fattningen i Dan LeBatard Show, i samband med att Marlins bytte ägare, så började någon slags nedmontering av Manfreds karriär. De senaste årens fadäser med att negligera World Series-pokalen till att bara vara ”en metallbit”, misslyckats med att bestraffa Astros i stopptunne-gate, rivit upp det ingångna avtalet med spelarfacket covidsäsongen 2020 och det kritiserade laborerandet med bollarna i ligan har gjort att väldigt många supportrar och spelare har svårt för honom. Av någon anledning har MLB fortfarande kvar ett förtroende för Manfred, men han fortsätter lyckas reta upp oss som älskar sporten.

Vad händer nu?

Ärligt talat, ingen som helst aning. Jag får känslan att varken MLB eller MLBPA nödvändigtvis har speciellt bråttom att få till ett avtal. Allra minst ligan, eftersom de på något sätt sitter med trumf på hand. Spelarfacket är definitivt medskyldiga i och med att det nyss utgångna avtalet förhandlades fram av även dem. De i deras tycke dåliga villkor har facket faktiskt varit med och tagit fram i ett par kollektivavtal i rad. Att kräva relativt drastiska ändringar på ägarnas bekostnad möts naturligtvis av motstånd.

Däremot måste MLB förstå att det finns mekanismer i de senaste kollektivavtalen som utnyttjas av flera klubbar. Man blir inte bestraffad av att inte vilja vinna. Inte heller av att genom manipulation försena spelares möjligheter att bli free agents. Lönerna går ner utan någon egentlig anledning. Lag som satsar och drar på sig stora lönekostnader tvingas betala straffskatt som går till andra lag utan någon som helst motprestation. Nej, det är inte Sovjet anno 80-talet. Det är i kapitalistiska USA där produkten MLB är viktigare än sporten baseboll.

Jag gjorde en kort undersökning på Twitter tidigare i februari, och jag tror precis som ni att säsongen ändå startar relativt tidigt under året. Sporten tar skada i en sådan pass stor skala som är skadlig för en skör sport som baseboll. Det ständigt dalande intresset blir förstås inte bättre av att ligan inte kommer igång, och det förstår förhoppningsvis de båda parterna.

– Andreas Westling
@playball_se

Visa kommentarerStäng kommentarer

Kommentera!