Notebook – September 2022

Goddagens!

Det här hade ni inte väntat er va? Nej, inte jag heller egentligen då jag ofta skrivit mot slutet av månaden men efter att ha varit hemma i en vecka för öroninflammation (som är på bättringsvägen) så har jag kunnat kolla på mera baseboll än en vanlig jobbvecka så jag tänkte ”varför inte skriva lite grann” när jag ändå inte har så mycket för mig? Så, mycket nöje!

Igår röstades en del regeländringar igenom som börjar gälla i MLB från och med säsongen 2023. Det är bra att vi äntligen får pitch-klockan men vissa grejer i reglerna är lite väl krångliga och exakta, följ gärna Evan Drellich på Twitter för förklaringar av regeländringarna. Att baserna blir större vet jag inte om det gör så mycket egentligen men minskar det skaderisken och att spelare ”krockar” med varandra så är ju det bara bra tycker jag. Att ta bort ”defensive shifts” är jag dock lite kluven till. Det kommer bidra till mer offensiv, självklart, men samtidigt så tar det bort en hel del av möjligheten att spela defensiv på olika sätt vilket jag kan tycka är lite synd.

Överlag kan man också diskutera faktumet att gårdagens ändringar röstades igenom trots att spelarna röstade emot förslaget. Vill man vara cynisk kan man väl säga att ”spelarna och spelarunionen går väl emot allt MLB säger” men att det tagits upp problem med främst pitch-klockans regler inom Minor League Baseball och att det totalt ignoreras från MLB:s sida och man ”bara kör” känns lite konstigt och kanske även förhastat.

Skrev lite kort på Twitter när Kike Hernandez ettårsförlängning med Boston Red Sox presenterades att man kunde se det på två sätt. Positivt att han är kvar men varför bara ett år? För min del är ett år och 10 miljoner dollar absolut värt spenderade pengar och det låser upp en viktig pjäs som Red Sox startande CF 2023 som även kan spela 2B och faktiskt även SS om det behövs.

Har tidigare tagit upp problematiken som Red Sox/Chaim Bloom har att han typ MÅSTE signa om/förlänga Xander Bogaerts respektive Rafael Devers. Med tanke på hur dåligt det gått för laget i år är pressen på Bloom nu ännu större och kraven har om möjligt ökat på honom att få till en lyckad offseason 22/23.

När jag var i i Boston i början på juli såg jag Brayan Bellos debut mot Tampa Bay Rays. Man kan knappast säga att det gick direkt asbra i början men de senaste starterna har han ändå börjat visa att han högst troligt tar en plats i lagets starting rotation från och med nästa år. Bello är fortfarande ung (23 år) och av de matcher som återstår är de där han startar bland de mest intressanta.

Om ni inte redan gjort det så gå in och läsa kollega Andreas krönika om New York Yankees ras under de sista två månaderna. Nu tog man tre av fyra mot i veckan mot Minnesota Twins (what else is new?) men man förlorade två av tre mot Rays i Tampa Bay förra helgen och serien mot Rays som inleddes i New York inatt innebar ytterligare en förlust. Gissa om jag kommer ha koll på matchen klockan sju ikväll mellan lagen!

Igår kväll på Yankee Stadium hyllades även Derek Jeter. Så klart väldigt välförtjänt och jag tycker att det är himla synd att vi inte kan se Yankees pre- och postgame shows på MLBTV. Men hörni, Jeters first pitch, vad fan var det? Sådäääär va.. Dessutom, han kastade bollen till Kyle Higashioka? Visst, ”Higgy” var starting catcher i matchen och det är inget fel på honom men varför kunde han inte kasta till Jorge Posada, Andy Petitte, Mariano Rivera eller självaste Joe Torre som faktiskt var på plats för ceremonin?

En kort sak till om Yankees. Aaron Judge är enorm! Vilken spelare.

AL Central håller på att bli ett riktigt getingbo då Chicago White Sox till slut tycks ha vaknat till (hur mycket beror på att Tony LaRussa inte varit på plats i lagets dugout på sistone?) och vi har en mycket spännande toppstrid att skåda de sista veckorna. För vet ni vad, jag hoppas att ni gör det, jag gör det i alla fall. Man kan snacka i evighet om hur dålig divisionen är, ifrågasätta om vilket lag som än vinner divisionen ens kommer ha en chans i slutspelet osv men samtidigt, än sen då? Vi har ju ett race! Jag vet inte hur många av er som läser detta som är fotbollsintresserade över huvud taget men en sak slog mig igår. AL Central är ju lite som Allsvenskan ju!? Är ni med? Kvalitén är inte superhög men den ÄR spännande och kan vara väldigt underhållande då flera lag kan vinna? Jag kanske är halvfläng (duh) som drar den liknelsen och tänker så men jag kan inte låta bli att se fram emot avslutningen på det här divisionsracet i alla fall.

Man kan göra mycket när man är hemma några dagar och en del av det är att kolla på resor, speciellt eftersom schemat för säsongen 2023 är släppt. För min del gick tankarna på när jag skulle åka till Chicago och Boston igen men till slut landade jag i att åka till två ställen som jag faktiskt aldrig har besökt förut. Chicago, San Fransisco och Seattle blir det för min del i slutet av juli/början av augusti nästa år och jag ser redan fram emot det väldigt mycket. Har sett samtliga lag jag kommer se den här gången men får i alla fall besöka T Mobile Park samt Oracle Park för första gången och även bevittna ett Chicago-derby, alltid något att checka av på min baseboll bucket list!

Tills vi hörs nästa gång så ha det fint och tack för att ni läser/följer oss här på Playball!

/Johan – @Rodsockan

Visa kommentarerStäng kommentarer

Kommentera!