NL Division Series 2015

Jag kan bara citera vad kollega Martin sa igår: Ikväll drar slutspelet igång ”på riktigt”.
För jävlar i mig vad det dundrade i gång igår. Texas stal match 1 från Toronto och Houston gjorde likadant mot Kansas. Ikväll/natt finns det FYRA matcher att titta på från 18.45 och framåt. NLDS inleds 00.45 (Cardinals-Cubs) och 03.45 (Mets-Dodgers) och här är mina inför-tankar:

När Chicago vann sin 8:e raka match i söndags så fullbordade man en fantastisk grundserie som slutade med ett 97-65 record. För den bedriften kom man TREA i sin division, NL Central var ju helt galen i år! 97 vinster hade räckt till seger i samtliga divisioner, men i NL Central räckte det till en tredjeplats då Pittsburgh och St Louis vann 98 respektive 100 matcher. Cubs fick därför ”bara” spela wild card-match men gjorde det med den äran när de natten mot torsdag besegrade Pirates på bortaplan med 4-0. Nu väntar en läcker holmgång mot Cardinals i NLDS.

Cardinals vann serien mellan lagen under säsongen med totalt 11-8 och man kan diskutera hur mycket det egentligen betyder nu? Vissa säger att slutspelet är något helt annat och det spelar inte någon roll, medan andra kallar det ett mentalt övertag. Jag ser det lite både och då Cardinals förvisso vann serien, men Cubs tog 2 av 3 två gånger i september. Momentum eller inte, det är frågan?

För Cardinals del tror jag en stor faktor blir att de fått tillbaka catchern och navet i laget, Yadier Molina. Molina, som skadade ett ligament i sin vänstra tumme mot just Cubs den 20:e september är med på slutspelsrostern och det betyder en enorm trygghet för lagets pitchers som han styr med järnhand. Hur väl han kommer att prestera framåt är såklart ett frågetecken, men bara hans närvaro och förmåga att ”call a game” gör att han är självskriven som startande catcher.

Jag nämnde momentum tidigare, när Cubs med NL CY Young-kandidaten Jake Arrieta vann mot Pirates så inkasserade de sin 9:e raka seger. Kanske rankas Cardinals starting rotation något högre men Arrieta, Jon Lester, Kyle Hendricks och Jason Hammel kommer göra allt de kan för att motbevisa det. Jag tror även att laget från ”the windy city” har fler slagmän med ”power” för dagen. En möjlig joker för Cardinals kan bli Adam Wainwright, som efter lång skada återvänt och är med som relief pitcher på rostern.

Jag ser som sagt mycket fram emot den här serien och det är klart att mitt Boston-hjärta bultar lite extra inför nattens batalj när Jon Lester möter John Lackey.


När Mets-Dodgers inleds i Los Angeles ikväll kommer det främst vara fokus på EN sak: Pitching!
Titta på lagens starting pitching-matchups för de tre första matcherna:

Clayton KershawJacob DeGrom
Zack GreinkeNoah Syndergaard
Brett AndersonMatt Harvey

Man blir ju alldeles svettig. Att vara slagman för respektive lag måste ju kännas lite tufft om man säger så. Men märkligare saker har ju skett och det räcker med ett misstag här och där så kan det betyda tre runs. Annars tycker jag att det är två frågor som är svåra att undgå inför serien:

Kan Clayton Kershaw prestera i ett slutspel?
Det här må vara lite tjatigt men vi minns hur han tappade en 6-1 ledning i 7:e inningen mot Cardinals i match ett i NLDS-serien förra året. Bara några dagar senare i match fyra var det dags igen när 2-0 tappades till 2-3 i 7:e inningen IGEN och vips var Dodgers utslagna och en smått chockad baseboll-publik såg Kershaw gå 0-2 i ett slutspelet. Om det här hemsöker honom? Han eller hans lagkamrater kommer aldrig erkänna något sånt.. Men nog finns tankarna och osäkerheten/pressen där?

Hur bra hanterar Matt Harvey turerna som varit?
Först skulle han, efter inrådan från doktor James Andrews, bara kasta 180 innings totalt p.g.a. sin Tommy John-operation. Det skulle göra det svårt för honom att vara med i slutspelet. Fansen blev inte så glada och då backade Harvey och Mets och sa att ”Jodå, han kommer vara med i slutspelet”. Rätta mig om jag har fel nu, men var det inte efter den soppan som han gav upp 7 runs i 5 1/3 innings mot Washington?

I tisdags hade Mets en obligatorisk träningsdag (mandatory workout) för sina spelare. Alla var där utom Harvey. Han skyllde först på trafiken men det visade sig sen att det inte var orsaken till hans frånvaro. Han bad om ursäkt till lagkamrater och ledarna och sa att det aldrig skulle hända igen, samtidigt som manager Terry Collins sa att ”media gjort det här till en mycket större grej än vad det är”. Enligt källor till New York Post spenderade han måndagskvällen på ett steakhouse och vad han gjorde eller inte gjorde där låter jag vara osagt, men det klingar illa. Så, hur pass bra kommer Harvey vara i match tre? Återstår att se..

Dodgers vann sina fyra sista matcher medan Mets avslutade säsongen med att förlora fem av de sex sista matcherna, inklusive att man blev ”No hit” av Washington/Max Scherzer. Mets måste hitta tillbaka till sin offensiv. Kan Yoenis Cespedes bli brännhet igen? Kommer kapten David Wright leda dem till seger? Det här kan även den bli en mycket sevärd serie!

Läs Martins Inför-text om ALDS här
Läs våra tips om hur ALDS och NLDS kommer sluta här

Tack för att ni läser!

/Johan – @Rodsockan

Visa kommentarerStäng kommentarer

Kommentera!