Inför 2016 – NL East

braves_logo2

Atlanta Braves

2015: 4:a (67-95)
Nya spelare: Ender Inciarte, Erick Aybar, Bud Norris, Edwin Jackson, Gordon Beckham, Ian Krol.
Spelarförluster: Christhian Bethancourt, Andrelton Simmons, Shelby Miller, Cameron Maybin.

Efter att ha gjort sig av med flera bra spelare inför 2015 gjorde Atlanta Braves sin sämsta säsong på 25 år och de senaste månaderna har man knappast visat att man är på väg att göra några stora ändringar, utan trenden har snarare varit att fortsätta sin rebuilding.

Först att skeppas iväg var Andrelton Simmons som visat upp grym defensiv på shortstop kombinerat med en okej offensiv. Simmons hade varit under Braves kontroll till och med 2020, men hans lön hade börjat dra iväg i år, istället får man Erick Aybar under ett år där Los Angeles Angels dessutom äter en del av hans lön. Dessutom får man prospects i traden som totalt innehöll fem spelare.
Sin hetaste spelare på sikt fick man däremot i en senare trade. Dansby Swanson som gick först i 2015 års draft förväntas ta över rollen som startande shortstop inom en snar framtid. I samma trade fick man även en trolig leadoff hitter i Ender Inciarte. Utility outfieldern gjorde sin debut 2014 och har sedan dess haft ett batting average på .292 och stulit 40 baser.

Även om kommande säsong kommer likna den förra ser framtiden ljus ut, enligt ESPN har man MLB:s bästa farmarsystem och med lite flyt kan man kanske utnyttja det redan till nya SunTrust Park öppnar nästa säsong.

 

marlins_logo2

Miami Marlins

2015: 3:a (71-91)
Nya spelare: Edwin Jackson, Wei-Yin Chen.
Spelarförluster: Casey McGehee.

2015 skulle bli Miami Marlins år. Efter att ha varit ett förlorarlag i flera år släppte äntligen ägaren Jeffrey Loria på plånboken när han dels förlängde med stjärnan Giancarlo Stanton och dels förstärkte laget på kort sikt. Resultaten uteblev och det gick sämre för Marlins än säsongen innan.

Årets offseason blev raka motsatsen. Att bli av med Casey McGehee som underpresterade förra säsongen är egentligen en icke-faktor och tillskottet av den tyskfödde Edwin Jackson är inte heller offseasons stora rubrik.
Det hetaste tillskottet är Wei-Yin Chen som kommer få 80 miljoner dollar fördelat på 5 år och kommer göra upp i kampen om att vara nummer två bakom stjärnan Jose Fernandez. Just Fernandez kan kallas starkaste tillskottet till årets Miami Marlins då han missade större delen av förra säsongen på grund av en Tommy John-operation. 2013 års Rookie of the Year pitchade bara 64.1 innings förra året.

Med det sagt är Marlins inte alls utanför slutspelsracet i år. Man har precis som förra året ett bra lag på pappret och får man ut det på planen kan man definitivt vara med och utmana om NL East-titeln.

 

mets_logo2

New York Mets

2015: 1:a (90-72)
Nya spelare: Asdrubal Cabrera, Antonio Bastardo, Alejandro De Aza, Neil Walker.
Spelarförluster: Jonathon Niese, Tyler Clippard, Jenrry Meija, Kelly Johnson, Daniel Murphy, Juan Uribe.

Att New York Mets 2015 var bra visste vi och att man vann divisionen var ingen chock, men att man skulle gå hela vägen till World Series var få som trodde inför säsongen. Nyckeln var en stark rotation och man fick en enorm förstärkning mitt under säsongen i form av Yoenis Cespedes.

Men mycket har hänt sedan den första november när Mets förlorade match fem i World Series. Stora delar av infield är borta, Daniel Murphy, som skrev på för divisionskonkurrenten Washington Nationals, är den som kommer saknas mest. Jonathon Niese, en av många unga och duktiga starters i Mets, byttes bort mot 2B Neil Walker. Niese är dock lättare att ersätta medan Walker kan fylla tomrummet som Murphy lämnar. Man har även lagt till Asdrubal Cabrera på lönelistan och han kommer konkurrera med Walker och Wilmer Flores om en plats på middle infield.
I bullpen är Jenrry Meija och Tyler Clippard borta medan Antonio Bastardo anlänt. Jenrry Meija har blivit avstängd på livstid då han åkt fast för doping för tredje gången (samtliga på mindre än ett år!). Han missade nästan hela 2015 tack vare två dopingavstängningar där den andra hindrade honom från spel till och med 28:e juli i år.
Clippard och Bastardo är två spelare som har snarlika kontrakt (2 år och 12,25 miljoner dollar mot 2 år och 12 miljoner dollar) och snarlik statistik från förra året (2.92 i ERA, 1.13 i WHIP och 64 strikeouts mot 2.98 i ERA, 1.13 i WHIP och 64 strikeouts).

Mets styrka finns fortfarande i deras starting pitchers men jag anser att det även är deras största svaghet. Man har fyra unga duktiga pitchers och fanfavoriten Bartolo Colon i rotationen som dessutom kommer förstärkas av Zack Wheeler under sommaren. Svagheten är den kraftiga ökningen av pitchade innings förra året vilket gör att risken för skador är betydligt högre.
Lyckas man hålla rotationen hel har man däremot en bra chans att gå längre än förra året.

 

phillies_logo2

Philadelphia Phillies

2015: 5:a (63-99)
Nya spelare: Charlie Morton, Brett Oberholtzer, Yoervis Medina, Jeremy Hellickson.
Spelarförluster: Cliff Lee, Aaron Harang, Ken Giles.

Philadelphia Phillies är ett lag i återuppbyggnadsfas, så att fokusera på hur dåligt laget var på planen är ganska intetsägande och orsaken väldigt enkel. Mer intressant är vad som hänt med spelartruppen senaste året.

Sista dagarna inför trading deadline lyckades man äntligen lätta på lönekostnaderna när man först bytte bort Jonathan Papelbon och pengar mot en minor leaguer. Tre dagar senare försvann både Cole Hamels (som totalsågade klubben inför säsongen) och Jake Diekman till Texas Rangers i en trade där man fick sex spelare tillbaka. Samma dag bytte man även bort Ben Revere för två prospects.
Under offseason gjorde man en sjumanna-trade där man fick bland annat 2013 års förstaval i draften Mark Appel mot Ken Giles och en minor leaguer.

Phillies 2016 kommer inte vara i närheten av slutspel men säsongen kommer bjuda på flera ljusglimtar i form av centerfieldern Odubel Herrera, lagets förstaval i 2014 års draft Aaron Nola och Maikel Franco, samtliga födda på 90-talet och under Phillies kontroll många år framöver.

 

nationals_logo2

Washington Nationals

2015: 2:a (83-79)
Nya spelare: Ben Revere, Daniel Murphy, Shawn Kelly, Stephen Drew, Oliver Perez, Yusmeiro Petit.
Spelarförluster: Drew Storen, Yunel Escobar, Ian Desmond, Doug Fister, Denard Span, Jordan Zimmermann.

”I NL East är inte frågan vilket lag som vinner utan hur mycket Nationals kommer vinna med.” skrev jag när vi tippade hur säsongen 2015 skulle sluta. Det fick jag äta upp, New York Mets vann divisionen, sju matcher före Washington Nationals. Jag hyllade deras rotation. Det fick jag också äta upp. Lagets starters hade en ERA på 3.70 vilket gav en blygsam sjätteplats. Om rotationen underpresterade eller om jag överskattade den låter jag vara osagt, men den är inte lika imponerande på pappret i år.

Klart är att 40% av de killar jag hyllade förra året har skrivit mångmiljonkontrakt med andra klubbar än den i huvudstaden. Jordan Zimmermann får 110 miljoner dollar för de kommande 5 åren och Doug Fister får 7 det kommande året, trots att båda höjde sin ERA med minst en run.
Även offensivt har man haft stora tapp. Denard Span försvann som free agent och Ian Desmond accepterade inte klubbens qualifying offer (vilket han borde gjort med facit i hand) vilket lämnade två stora gluggar i centrallinjen. Span kommer ersättas med den vindsnabbe Ben Revere som man bytte till sig från Toronto Blue Jays och Stephen Drew kommer konkurrera med unge Trea Turner – som gjorde sin MLB-debut för sju månader sedan – om att vara förstaval som shortstop.
Tillsammans med lagets starka outfield där man hittar bland annat 2015 års MVP kommer nytillkomne Daniel Murphy utgöra ett kraftigt hot offensivt, vilket man kommer behöva.
Man kan inte räkna med att lagets rotation ensamt kommer vinna divisionen.

Tidigare rapporter: NL Central, NL West.

Foto: Paul Hadsall

Visa kommentarerStäng kommentarer

Kommentera!