Inför 2014 – AL West

astros_logo2

Houston Astros

2013: 5:a (51-111)

Det började bra för Astros när man i sin första match i American League, efter att ha flyttats från National League Central inför säsongen, slagit lokalrivalerna Texas Rangers med 8-2. Ett av få glädjeämnen för resten av säsongen skulle det visa sig. Man slutade året med 15 raka förluster och gjorde sin sämsta säsong någonsin, vilket kanske inte var så konstigt när man började den med ligans i särklass lägsta lönebudget med blotta 26 miljoner dollar. Utgifterna var så låga att Forbes kunde konstatera att Astros hade ligans klart bästa EBITDA.

Inför årets säsong har man faktiskt öppnat plånboken något mer när man stärkte upp pitcherrotationen med Scott Feldman och Jerome Williams. Den förstnämnda skrev på ett 3-årskontrakt värt 30 miljoner dollar efter förra säsongen och Williams får 2,1 miljoner dollar för sitt år. De kommer att leda en av ligans yngsta pitcheruppställningar, som alla måste höja sig från förra året. I december förra året bytte Astros till sig den mångsidige Dexter Fowler från Colorado Rockies för att få fart på offensiven, och man har även till spring training bjudit in veteranen Cesar Izturis.

Det ska mycket till för att man inte ska komma sist i sin division i år igen, men vågar vi tro på +60 segrar åtmistone? Möjligen. Vad som än händer 2014 så blir man i juni åtminstone unika genom att bli det första laget i historien att få välja först i draften för tredje året i följd. Alltid något.

Håll ett extra öga på: Scott Feldman

 

angels_logo2

Los Angeles Angels of Anaheim

2013: 3:a (78-84)

Med tanke på den potential och erfarenhet som finns i Angels trupp var ytterligare ett missat slutspel snudd på fiasko. Storstjärnorna Josh Hamilton och Albert Pujols levererade inte som väntat och det var spretigt på pitchersidan där CJ Wilson och Jered Weaver var bra, medan Joe Blanton vad katastrofal och övriga inte var mycket bättre. Då hjälpte det föga att Mike Trout cementerade sin talang och Mark Trumbo fortsatte leverera.

Till i år har man framför allt satsat på att stärka pitchersidan, även om man tappat Jason Vargas. Angels bytte, i en trade involverande tre lag, bort Trumbo till Arizona Diamondbacks och fick i utbyte Tyler Skaggs från Diamondbacks – men framförallt framtidsmannen Hector Santiago från Chicago White Sox, som man scoutat under en längre tid. I år vill Angels även se sin unge pitcher Garrett Richards ta ett kliv framåt.

Det är tydligt att Angels tror på att en friskare Pujols, en ett år äldre Trout, en revanschsugen Hamilton och nya – alltid unge – Raul Ibanez slår in de runs man tappar i Trumbo. Däremot är det tveksamt om de har tillräckligt bra pitchers för att hota topplagen.

Håll ett extra öga på: Mike Trout

 

as_logo2

Oakland Athletics

2013: 1:a (96-66, förlorade mot Detroit Tigers i ALDS)

Athletics försvarade i fjol sin divisionsseger genom att behålla sin breda trupp. Den saknar kanske den där självklara stjärnan, istället har den på de flesta positioner två bra spelare. Det gör Athletics flexibla och svåra att förbereda sig mot. Ett år med sämre prestationer från Yoenis Cespedes och Josh Reddick, klev andra istället fram – framförallt 3B Josh Donaldson hade ett lysande 2013 med sina 24 HR, 93 RBI och AVG på .301.

Inför årets säsong har Billie ”Moneyball” Beane försökt hålla laget intakt. Man förlorade visserligen betydelsefulla Bartolo Colon och Grant Balfour, men har täckt upp med Scott Kazmir och Eric O’Flaherty. Athletics valde att behålla Coco Crisp och adderade även veteranen och allround-spelaren Nick Punto.

Athletics kommer säkerligen på ett eller annat sätt att vara aktuella för slutspel när säsongen når sitt slut, frågan är hur mycket Colons frånvaro kommer att betyda. Efter två raka ALDS-förluster med 2-3 mot Tigers har vi anledning att tro att de önskar ett annat motstånd om de tar sig dit i alla fall.

Håll ett extra öga på: Yoenis Cespedes

 

mariners_logo2

Seattle Mariners

2013: 4:a (71-91)

Efter den fjärde säsongen i rad med fler förluster än vinster, och det stadigt minskande åskådarantalet (Mariners har tappat från 40.300 i åskådarsnitt till 21.700 på tio år) kände den Nintendo-ägda klubben att det krävdes någon extraordinärt för att få intresset och de sportsliga resultaten. Resultatet blev det monstruösa kontraktet med Robinson Cano på tio år och 240 miljoner dollar. Cano lämnade som bekant New York Yankees för fler kontraktsår i Mariners och har sedan dess redan hunnit uttrycka sin önskan att klubben värvar fler spelare av bättre kaliber.

Mariners har varit aktiv på transfermarknaden utöver Cano, men frågan är om spelare som Willie Bloomquist, John Buck och Corey Hart räcker till. Speciellt med tanke på att man förlorat exempelvis Raul Ibanez och troligen även Kendry Morales – som inte gjort med någon ny klubb ännu. Det ställs mycket hopp till att Justin Smoak blommar ut och ett stort ansvar vilar på att pitcherstjärnan Felix Hernandez levererar i sina matcher.

När du skriver ett kontrakt på tio år med en spelare på över 30 år bör du inse att det är på den första halvan på kontraktet du kommer att se den stora avkastningen. Det känns inte som att Seattle Mariners går all-in med sin satsning redan till 2014 och ett slutspel ser inte troligt ut.

Håll ett extra öga på: Robinson Cano, Felix Hernandez

 

rangers_logo2

Texas Rangers

2013: 2:a (91-72)

Det smällde till efter förra säsongen när Rangers bytte bort Ian Kinsler mot Tigers Prince Fielder. Rangers behövde desperat kraft i sine lineup och att han slår left var ingen nackdel. Fielder kommer från en något sämre säsong än vanligt och hans dåliga slutspelsstatistik sägs vara en bidragande faktor till att Tigers inte såg en framtid med honom. I Tigers slog Fielder efter Miguel Cabrera i ordningen, i Rangers kommer han att slå efter Rangers andra stora värvning inför 2014 – Shin-Soo Choo.

Choo, 31 år från Sydkorera, spelade närmast i Cincinnati Reds – och dessförinnan Cleveland Indians – skrev på ett 7-årskontrakt värt 130 miljoner dollar och bidrar med hög förmåga att ta sig ut på bas. Choo är relativt snabb och är inte direkt oduglig på att slå homeruns heller, mycket mer allround kan man inte bli.

I och med att Kinsler byttes bort kommer det att finnas gott om speltid för den lovande Jurickson Profar, som troligen kommer att vara ordinarie.

På pitchersidan åkte Rangers dessvärre på ett bakslag när Derek Holland skadade sig och blir borta till efter All Star-matchen i sommar. Rangers skrev på 1-årskontrakt med Tommy Hanson och Joe Saunders som ersättare, men Holland kommer att vara saknad i en rotation som får förlita sig på megastjärnan Yu Darvish och den unge venezuelanen Martin Perez.

Annars är en stora fråga vem som blir closer när Joe Nathan lämnat för Detroit Tigers. Huvudspåret tycks vara Neftali Perez som 2010 och 2011 samlade på sig totalt 72 saves i klubben, men som brottats med skador sedan dess.

Håll ett extra öga på: Prince Fielder, Shin-Soo Choo

Övriga delar: AL East, AL Central, AL West, NL East, NL Central, NL West.
Nyfiken på vad vi skrev om AL West inför 2013? Klicka här!

Foto: Bo Nash

Visa kommentarerStäng kommentarer

Kommentera!