Inför 2014 – AL East

Vi börjar äntligen närma oss 2014 års säsong, om fem veckor har vi den stora opening day (tjuvstarten i Sydney borträknad). Årets införrapport kommer komma med en division i veckan – varje söndag – fram till 30:e mars och först ut är AL East.

Baltimore Orioles

2013: 3:e plats i divisionen med ett 85-77 record.
Nya spelare: Jemile Weeks (trade), Nelson Cruz (free agent), Ubaldo Jimenez (FA), Randy Webb (FA) och Suk-Min Yoon (från Korea).
Spelarförluster: Jim Johnson (trade), Brian Roberts (free agent), Nate McLouth (FA), Mike Morse (FA), Scott Feldman (FA) och Jason Hammel (FA).

Orioles fortsatte ånga på under 2013 och visade alla tvivlare (undertecknad inkluderad) att man var en het utmanare till en slutspelsplats. Med solida spelare i form av Mark Wieters, J.J Hardy och Adam Jones levererade man runs framåt samtidigt som hade ligans bästa defensiv, 54 errors under säsongen och bara 31 unearned runs är väldigt imponerande! Där till hade man closern Jim Johnson som vann ligan i saves i år igen.
Till 2014 har man kvar stora delar av truppen, det enda frågetecknet är deras closer-situation. Jim Johnson tradeades till Athletics och man kunde förstärka med den blixtsnabbe Jemile Weeks. Man skrev kontrakt med Grant Balfour, men släppte honom senare p.g.a. ”physical reasons” och rollen står därmed öppen igen. Kommer man kunna ligga på de 90+ vinster som krävs för slutspel utan en stark closer?

Boston Red Sox

2013: 1:a plats i divisionen med ett 97-65 record, vinnare av World Series.
Nya spelare: Burke Badenhop (trade), A.J. Pierzynski (free agent), Edward Mujica (FA).
Spelarförluster: Jacoby Ellsbury (free agent), Jarrod Saltalamaccia (FA), Stephen Drew (FA) Matt Thornton (FA), Joel Hanrahan (FA), Ryan Dempster (uppehåll från basebollen).

Man har kvar stora delar av det laget som vann World Series för ett par månader sedan och av de som lämnat är det egentligen bara Jacoby Ellsbury man inte riktigt har en ersättare till. I övrigt är A.J. Pierzynski en bra ersättare till Jarrod Saltalamaccia och Burke Badenhop och Edward Mujica stabila spelare att fylla ut pitchingen med. Ryan Dempsters avhopp kom säkerligen mer eller mindre som en chock men jag är helt övertygad om att man har full kontroll på situationen. I övrigt tror jag man är nöjd med sin offseason då man har år kvar på de flesta kontrakt samt skrivit nytt kontrakt med Mike Napoli.

New York Yankees

2013: 3:e plats i divisionen (delat med Orioles) med ett 85-77 record.
Nya spelare: Brendan Ryan (trade), Jacoby Ellsbury (free agent), Brian McCann (FA), Carlos Beltran (FA), Matt Thornton (FA) och Masahiro Tanaka (Japan).
Spelarförluster: Chris Stewart (trade), Curtis Granderson (free agent), Robinson Cano (FA), Lyle Overbay (FA), Andy Pettite (pensionerad) och Mariano Rivera (pensionerad).

Efter ett missat slutspel 2013 har Yankees släppt plånboken ännu lösare, man har skrivit feta kontrakt med Jacoby EllsburyCarlos Beltran och den japanska pitchern Masahiro Tanaka. Men man har haft en hel del hål att fylla när Robinson Cano något förvånande lämnade för Seattle MarinersCurtis Granderson för New York Mets och Mariano Rivera pensionerat sig. Det är imponerande spelare som lämnat, men samtidigt är det ännu bättre spelare som kommit in. Yankees storsatsar precis som man gjorde när man missade slutspel 2008 och blir definitivt att räkna med i år!

Tampa Bay Rays

2013: 2:a plats i divisionen med ett 92-71 record, åkte ur ALCS
Nya spelare: Ryan Hanigan (trade), Heath Bell (trade), Nathan Karns (trade), Logan Forsythe (trade) och Grant Balfour (free agent).
Spelarförluster: Alex Torres (trade), Jose Lobaton (trade), Luke Scott (free agent), Sam Fuld (FA) och Fernando Rodney (FA).

Under 2013 hade man en väldigt imponerande defensiv och i synnerhet infield där alla fyra blev nominerade till Gold Glove award. Därför var det viktigaste under offseason att skriva nytt kontrakt med James Loney då övriga tre haft kontrakt eller klubboptioner. Därefter har man förstärkt sin bullpen ordentligt med först Heath Bell och därefter den givna closern Grant Balfour att efterträda Fernando Rodney som under 2013 inte kunde leva upp till förväntningarna från 2012.
Även på catcher-sidan har man förstärkt med Ryan Hanigan samt skrivit nytt kontrakt med Jose Molina, en situation som ledde till att man hade tre catchers med major league-kontrakt. Det slutade med att Jose Lobaton blev tradead till Oakland Athletics. Den stora snackisen på förhand var om David Price skulle bli tradead, än så länge har det inte hänt något där vilket gör att Rays fortsatt ser ut som en het kandidat till att ta hem AL East-titeln.

Toronto Blue Jays

2013: 5:e plats i divisionen med ett 74-88 record.
Nya spelare: Eric Kratz (trade) och Dioner Navarro (free agent)
Spelarförluster: Rajai Davis (free agent), Josh Johnson (FA), J.P. Arrencibia (FA) och Mark DeRosa (pensionerad).

Förra årets offseason var bland de stormigare och ledde till skyhöga förväntningar från både fans och experter. I det starka AL East blev det ändå platt fall och man slutade sist i divisionen med ett losing record.
Årets offseason har varit raka motsatsen, man har knappt gjort några trades och inte skrivit kontrakt med så många free agents heller utan har mer fokuserat på att få sitt stjärnfyllda lag att prestera till kommande säsong. Man vill få R.A. Dickey samt sin starka offensiv att fungera kan man det har man en bra chans att bli divisionens joker.

AL East
Var inför 2013 den kanske jämnaste divisionen. Fyra av fem lag slutade med ett winning record, något som man var ensam om. Vissa av frågetecknen har rätats ut samtidigt som man finner regerande mästarna Boston Red Sox här tillsammans med storsatsande New York Yankees och (med low budget-mått) Tampa Bay Rays samt utmanande Baltimore Orioles och jokern Toronto Blue Jays.

Övriga delar: AL East, AL Central, AL West, NL East, NL Central, NL West.
Nyfiken på vad vi skrev om AL East inför 2013? Klicka här!

Notera att endast ett urval av spelarförluster/nya spelare nämns.

Visa kommentarerStäng kommentarer

Kommentera!