Inför 2014 – NL East

Med bara ett par få timmar kvar till första matchen på amerikansk mark publicerar vi vår sista inför-rapport. NL East är det som står på tur!

braves_logo2

Atlanta Braves

2013: 1:a (96-66, åkte ur NLDS mot Los Angeles Dodgers)
Nya spelare: Ryan Doumit (trade), Ervin Santana (free agent) och Gavin Floyd (FA).
Spelarförluster: Brian McCann (free agent), Reed Johnson (FA), Elliot Johnson (FA), Scott Downs (FA), Tim Hudson (FA), Eric O’Flaherty (FA) och Paul Mahom (FA).

Efter divisionssegern 2013 har man tappat praktiskt taget hälften av sina pitchers, den vassaste var nog Tim Hudson som skrev ett kontrakt värt 23 miljoner med San Francisco Giants. Lite mycket för ett 2-årskontrakt med en spelare som hade en ERA på 3.97 kan man tycka.
Ersättaren blev Ervin Santana som hade en lägre ERA men ändå signade ett lika långt kontrakt som Hudson till bara drygt halva priset. Helt klart mer valuta för pengarna där!
Den andra större förlusten var Brian McCann som också lämnade som fick ett monsterkontrakt som free agent. $85 miljoner för fem år var något Braves varken kunde eller ville utmana. Ersättaren blir Ryan Doumit som man tradeade till sig från Minnesota Twins i utbyte mot en prospect. Doumit är ungefär samma spelartyp som McCann och kommer antagligen starta majoriteten av matcherna, bakom sig har han två catchers, den ojämne Evan Gattis som imponerade under inledningen av 2013 och som även kan spela leftfield. Den andre är Gerald Laird, en stor catcher som är duktig offensivt och kom till klubben 2013.

I övrigt är starting lineup ungefär den samma som 2013, både ”Up, Up and a Hey” (Justin Upton, B.J. Upton och Justin Heyward) och infield med den unge men dominerande första basemannen Freddie Freeman är intakt.
Håller pitchingen är Braves nästan garanterat ett slutspelslag 2014 också, tyvärr är det lite sämre enligt mig men man blir definitivt att räkna med i toppen av NL East ändå.

 

marlins_logo2

Miami Marlins

2013: 5:a (62-100)
Nya spelare: Brian Bugosevic (trade), Carter Capps (trade) Jarrod Saltalamacchia (free agent), Jeff Baker (FA) och Carlos Marmol (FA).
Spelarförluster: Justin Ruggiano (trade), Logan Morrison (trade),  Randy Webb (FA) och Chad Qualls (FA).

2013 rensade man bort praktiskt taget alla bra spelare vilket även kom att synas i tabellen. 2014 ser man ännu sämre ut.
Man inledde offseason med att byta bort Logan Morrison, en medioker första basman till Seattle Mariners och fick en relief pitcher i Carter Capps som var direkt dålig förra året. 5.49 ERA/1.63 WHIP förra året på 59 innings. Capps har dock tiden som sin styrka då han är en av hela 14 90-talister på Marlins 40-man roster.
Man skrev även kontrakt med Jarrod Saltalamacchia, tre år och $21 miljoner, vilket kanske är det bästa man gjorde under hela offseason. En rutinerad catcher som kan bidra både offensivt och defensivt.

För att fokusera på det positiva så har man förra årets solklara vinnare av NL Rookie of the Year i Jose Fernandez som även kom på en tredje plats i NL Cy Young award-omröstningen. Där har vi Marlins framtid tillsammans med Giancarlo Stanton. Och på tal om framtid så är väl det det som hela franchisen tänker på, man har flera unga spelare som kan bli bra om ett par år, det är det som gäller för Marlins.

 

mets_logo2

New York Mets

2013: 3:a (74-88)
Nya spelare: Curtis Granderson (FA), Bartolo Colon (FA), Chris Young (FA).
Spelarförluster: LaTroy Hawkins (FA).

När man går igenom vad laget har tappat sen förra säsongen tycker man spontant att det kanske inte låter så farligt. Förutom den lilla detaljen då att deras starter-ace Matt Harvey lär vara borta hela 2014 efter att ha genomgått Tommy John Surgery. Det är kanske inte rättvist att kräva att Bartolo Colon ska överta den rollen, men visst blir han en viktig del i lagets starting rotation.
Andra starters som ska lätta bördan för lagets bullpen är Jon Niese och Dillon Gee. De båda är numera självskrivna att försöka leda sitt lag var femte dag och jag gissar även på att unge Zach Wheeler, som fyller 24 år först i slutet av maj, kommer ta rejäla steg denna säsong. Laget litar också mycket på closern Bobby Parnell som lyckades förvalta 22 av 26 saves förra året.
”De riktiga basebollfansen i New York håller på Mets!” sa Curtis Granderson på presskonferensen efter att han skrivit på sitt kontrakt med klubben. Nog för att det kanske var med glimten i ögat, men han lär inte vara skitpoppis i Bronx direkt. Skeptiska journalister/kritiker spekulerar vilt om ”the Grandyman” kan producera lika bra på betydligt större Citi Field än Yankee Stadium, något Curtis mer än gärna vill motbevisa. Han bildar på pappret ett starkt outfield tillsammans med nytillskottet Chris Young och den spännande troliga center fieldern Juan Lagares.
Annars är det väl som vanligt för ”lillebror” i New York. Laget lär slåss någonstans i mitten av divisonen och David Wright får försöka att bära laget på sina axlar, igen. Två spelare det ryktats mycket om är lagets SS Ruben Tejada och 1B Ike Davis. Tejada då han eventuellt skulle ersättas av Stephen Drew, och Davis då han dykt upp i diverse tradescenarion var och varenda dag i flera månader. Än så länge verkar det dock som att båda kommer vara startspelare när Mets inleder säsongen 2014 och resten får framtiden utvisa.

 

phillies_logo2

Philadelphia Phillies

2013: 4:a (73-89)
Nya spelare: Bobby Abreu, Reid Brignac, A.J. Burnett, Marlon Byrd, Shawn Camp, Roberto Hernandez,  Brad Lincoln, Jeff Manship, Wil Nieves
Spelarförluster: Tyler Cloyd, Erik Kratz, John Lannan

År 2013 blev det befarade mellanåret för Phillies, och det ser inte mycket ljusare ut inför 2014.  Truppen ser åldrande ut och dyra och komplicerade kontrakt på Ryan Howard och Chase Utley har gjort det svårt att föryngra bygga för framtiden vid trades.

Blott en spelare, lite otippat Domonic Brown, slog över 20 homeruns och bara två startande pitchers hade en ERA under 4.00 förra året. Den ena, Cole Hamels, börjar säsongen på skadelistan och den andre – Cliff Lee– fyller 36 år i sommar, men gjorde ett bättre trots allt en bättre säsong (14-8, ERA 2.87) än året innan och blir den givna stjärnan i truppen.

Efter miserabla säsonger i New York Yankees återhämtade A.J. Burnett sig i Pittsburgh Pirates, där han efter två lyckades säsonger (26-21, ERA 3.41) nu provar lyckan i Phillies. Förra årets SO/9 på 9.8 kan komma väl till hands i den nya klubben. Offensivt bästa nyförvärv bör Marlon Byrd vara, efter ett fint 2013 i New York Mets och Pirates (24 HR, 88 RBI, AVG .291).

Det finns även en viss framtidstro i klubben, exempelvis tar man upp 23-årige Cody Asche som blir ordinarie på tredje bas. 3 HR och 8 RBI under försäsongen och Asche slog .295 i AAA förra året.

På grund av Atlanta Braves och Washington Nationals starka lag får man i Phillies förmodligen inrikta sig på att ta en bronsplats i divisionen.

 

nationals_logo2

Washington Nationals

2013: 2:a (86-76)
Nya spelare: Doug Fister, Nate McLouth, Jerry Blevins, Jose Lobaton
Spelarförluster: Dan Haren, Fernando Abad, Nate Karns, Ian Krol, Steve Lombardozzi

Tiden går fort, årets säsong kommer att vara Nationals tionde i huvudstaden och Stephen Strasburg har faktiskt hunnit med att spela hela fyra säsonger, och trenden har varit tydlig att när Strasburg och Bryce Harper vuxit in i sina roller så har Nationals blivit att räkna med. Nu missade man förvisso slutspel (fyra segrar bakom ett wildcard, och tio segrar bakom Braves i divisionen), men man hade en fin avslutning som man hoppas ta med sig till i år.

Laget är, med små förändringar, intakt från förra året och summeras tillskotten och förlusterna av spelarna så sticker Doug Fister ut – och det ganska rejält. Många Detroit Tigers-supportrar kliade sig huvudet när man släppte Fister till Nationals för nästan ingenting i retur. Fister har 32-20 och ERA 3.29 under sina tre säsonger i Tigers och går förstås rakt in i Nationals rotation, där han har fint sällskap av Strasburg, Jordan Zimmermann och Gio Gonzalez i en av ligans allra hetaste pitcheruppsättningar. I bullpen har man även en stark uppsättning med Craig Stammen, Tyler Clippard, Drew Storen och closern Rafael Soriano, som stod för 43 saves förra säsongen.

Offensivt har Nationals en varierad lineup där fem spelare slog fler än 20 homeruns förra säsongen, de har en handfull spelare som kan stjäla baser och en respektabel OBP över hela slagordningen. Nationals hoppas att den 21-årige stjärnan Bryce Harper får en hel säsong detta år, och att han kan ta ytterligare ett kliv framåt. Tillsammans med Ian Desmond, Jayson Werth, Ryan Zimmermann och Adan Laroche har Nationals utöver Harper en lineup i toppklass.

Något som Nationals behöver bli bättre på är att vinna mot bra motstånd. Mot det NL-motstånd som tog sig till slutspelet förra säsongen så var det idel negativa resultat i antal segrar: 6-13 mot divisionskonkurrenten Braves, 1-5 mot Los Angeles Dodgers, 3-4 mot Pittsburgh Pirates och 0-6 mot St. Louis Cardinals.


Foto: Kwong Yee Cheng (Citi Field, New York)

Övriga delar: AL East, AL Central, AL West, NL Central, NL West.
Nyfiken på vad vi skrev om NL East inför 2013? Klicka här!

Visa kommentarerStäng kommentarer

Kommentera!